Af Nuunu
Vi kender vel alle lidt eller meget til urter og deres medicinske egenskaber.
Min egen erfaring med urter stammer mest fra Grønland, hvor vi har rosenrod, mosebølle, sortebær (revling), kvaner, timian, grønlandsk post, blåklokke, mælkebøtter, kvaner og andre.
Jeg bruger selv de omtalte urter i mit køkken, enten som krydderier, eller til lettere medicinsk brug.
Jeg bruger dem også til mine egne små hjemmelavede potpourrier, med de blomster og planter, jeg nu kan få heroppe... Sortebær laver jeg saft af – det er så rigt på c-vitamin og har en smuk dybrød/lilla farve, og jeg synes, at det er morsomt, at det kan lade sig gøre at bruge urter i det grønlandske køkken – med de lave temperaturer, vi kan have heroppe.
Men da de fleste af jer næppe er bosiddende i Grønland, vil jeg nøjes med at bringe nogle danske urter i stedet for, samt et par opskrifter til afrunding.m (jeg har blot valgt tilfældigt ud). Alle gengivelser og opskrifter af de danske urter er fra bogen ”Krydderplanter” – en encoklypædi om urter – af Lesley Bremness.
Håber at I får fornøjelse af det.
Morgenfrue (Calendula officinalis) Tilhører kurvblomstfamilien. Den er bedst kendt for sine farvestrålende blomster i haver. Den kan også bruges kosmetisk og og kogekunst, det er en god farveplante. Den har egenskaber, der gør den lindrende, bakteriedræbende og den er kendt for sin sårhelende evne.
Til dekoration: Tørrede blomster giver farve og duft til popourrier
I madlavning: Brug kronbladene som erstatning for safran, det tilføjer maden en let pebret smag, til ris, fiske- og kødsupper, flødeost, yoghurt, smør, omeletter, mælkeretter og blødt brød. Blad: Drys de unge blade i stuvninger og salater.
Medicinsk: Blomst: Lav et afkog af kronbladene for at gavne fordøjelsen og brug også afkoget som helene gurglevand. De sårhelende stoffer udtrækkes i sprit eller olier, og kan røres i cremer.
Roser (Rosa species) I ren velduft overgår intet rosen. Rosenolie er et lægende stof og rosenvand er velegnet til madlavning, Rosenvin blev brygget i Persien og det søde slik, der hedder Turkish Delight fremstilles med rosenvand.
I madlavning: Blomst: Drys bladene i salat, i kager og desserter og lav likør, sorbet og slik. Hybenfrugter: Bruges til the, vin, likør og syltetøj.
Kosmetik: Brug rosenvand som antiseptisk middel.
Aroma: Tilsæt rosenblade i potpourrier
Martsviol (Viola odorata) Violfamilien. Den lille forårsbebuder med stærkt duftende blomster har været dyrket længe for dens parfume.
Blomst: Tilsættes i forårsbuketter.
I madlavning: Blomst: Bruges krystalliseret til dekoration af kager, buddinger og is.
Aroma: Blomst: Bruges i potpourrier, blomstervand og parfumer.
Medicinsk: Blomst: tag de friske eller tørrede og lav et afkog eller udtræk dem i sirup som et mildt beroligende middel, der også hjælper mod hoste og bronchitis og beroliger nerver, fjerner hovedpine og søvnløshed. Rod: Et afkog eller udtræk af den tørrede rod siges at hjælpe mod katar og bronchitis.
Lidt opskrifter:
Lidt godt til grillen:
Ørred med kørvelfyld 50 gram smør 75 gram løg, finthakket 110 gram bløde brødkrummer 75 gram champignoner Finthakket saft og skal fra 1 citron 1 kop finthakket kørvel Salt og peber 4 ørreder, eller 1 stor fisk på 1-2 kilo, renset og skyllet Oliepenslet stanniol
Smelt smør og svits løg til det er gyldent. Bland brødkrummer, champignons, citron og –skal, kørvel og smag det til med salt og peber. Kom fyldet i bugen på hver fisk. Kom en lille klat smør ved og pak dem ind i olieret stanniol. Kan enten steges i ovn ved 180 grader, eller grilles på grillen, til fisken er færdig. (yummi) :-)
Krydderurtefritters 20-30 blade af krydderurter (f.eks. Bibernelleblade, salvie, basilikum eller syre) Olie til friturestegning
Dej: 110 gram hvedemel et fingerdrys salt 2 spsk. olivenolie 4 spsk. varmt vand 1 stor æggehvide.
Skyl bladen og tør dem derefter. Tilbered dejen ved at blande mel og salt sammen i en skål. Bland olie og vand i, indtil dejen virker glat og cremt. Lad dejen hvile i ca. 2 timer i køleskab. Pisk æggehviden til den er stiv og vend den varsomt i den kolde dej.
Opvarm olien og brug den først, når en klump dej kan blive sprød og gylden i olien uden at blive brændt på. Dyp bladene i et ad gangen i dejren. Friter flere ad gangen i ca 2-3 min. til de er gyldne. Tag fritterne op med hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Hold dem evt. varme i ovnen til alle fritters er færdige. Server straks. (yummi) :)
Dejen kan også bruges til rejer, der kan tilsættes lidt hakket hvidløg i dejen – eller chili – eller hvad man nu måtte ønske – Fantasien sætter ingen grænser... Rejerne (eller små fiskepinde) laves på samme måde som fritterne ....
God og frisk salat med chili og koriander 2 løg 2 radiser 2 store gulerødder 1 stor tomat – flået – i småstykker 1 lille salathoved, plukket i bidder 1 buket koriander reven skal fra og –saft fra 1 citron 1-2 chilipebre, finthakket salt og peber
Riv løg, radiser og gulerødder og kom dem i en stor salatskål. Tilsæt de øvrige indgredienser og bland det godt. Tilsæt ekstra citronsaft efter behag
Planter i husholdningen: Du kan med fordel bruge urter til effektivt at holde uønskede insekter og mus væk. Urterne har den klare fordel, at de er uskadelige og fri for kemiske gifte.
Myrer: Kom stilke af polejmynte, rude eller rejnfan på hylder og i skabe for at holde myrer væk. Gnub bladene en gang imellem for at afgive mere duft. Duften slår ikke myrerne ihjel, men hjælper med at holde dem væk.
Fluer: Der er mange planter, der kan holde fluer væk, f.eks. kan nævnes hyld, lavendel, mynte, bynke, pebermynte, polejmynte, rude og ambra. Brug dem i dekorationer, potpourrier og kranse. Hæng evt. rod af alant omkring vinduer og døre.
Hvepse: Tørrede blade af Hjortetrøst (Eupatorium Cannabinum) holder hvepse væk.
Snudebiller: Laurbærblade lagt ved mel, ris eller bælgfrugter holder snudebiller væk.
Opskrifter på potpourrier:
Landsbyhave-potpourri 2 dl rosenblade, 1 dl. rosenknopper, 2 dl. lavendel, 1 dl. uægte jasminblomst, 1 dl. geraniumblade, 1 dl nelliker, 1 dl. hestemynteblade, 1 dl. ridderspore, 1 spsk. margueritter, 8 frøhylstre med Jomfru i Det Grønne eller humlekopper, 8 helicrysum, 5 spsk. kalmusrod
Kølende potpourri (nyttig til at skabe en beroligende atmosfære) 2 dl citronverbena, 2 dl. rosenblade, 1 dl. lavendelblomster, 1 dl. morgenfruekronblade, 1 dl. mjødurter, 1 dl kamilleblomster, 25 gram kvanrod, 4 spsk. violrodspulver
Skovblanding (Behagelige dufte fra skovturen) 2 dl vilde jordbærblade, 1 dl pinjenåle, ½ dl. violer, ½ dl. rosmarin, ¼ dl. cedertræsspåner, ¼ dl. patchouli, ¼ dl. rosentræ, 2 spsk. violrod, 3 dråber cypress olie, 2 dråber pinjeolie, 25 gram fyrrelav
Fælles for alle potpourrier Bland dem varsomt i hånden. Dryp noget duftolie på (du bestemmer selv hvilken) og vend blandingen forsigtigt efter hver dråbe. Læg potpourrien i en krukke eller et glas med låg og stil det køligt og mørkt i ca. 6 uger til den er modnet færdig. Læg potpourrien ud i åbne krukker og skåle.
Hav en god sommer Kærlig hilsen Nuunu
Skrevet af Nuunu, indsat af Marita. |